Omet navegació

Quins materials d'altres puc fer servir en els meus treballs?

Quan fem una feina que lliurarem al professor, moltes vegades copiem i enganxem text o imatges sense preocupar-nos de res més. Això, però, no és correcte, ja que el que han creat altres requereix una feina, temps i esforç que no podem ignorar. Hi ha recursos que no podrem utilitzar i d'altres que els podrem fer servir citant l'autoria de qui ho ha fet.

Drets d'autor i propietat intel·lectual

Abans de continuar, és important comprendre els conceptes de drets d'autor i propietat intel·lectual. Els drets d'autor protegeixen l'expressió creativa d'idees de manera tangible, com ara textos, música, imatges i vídeos. D'altra banda, la propietat intel·lectual és un terme més ampli que inclou drets d'autor, patents, marques registrades i altres drets relacionats.

Per què és important no copiar i enganxar sense permís?

Imagina't que has passat dies dibuixant un quadre o escrivint una història. Com et sentiries si algú prengués la teva creació, la fes servir en el seu projecte i digués que és seva? Probablement no t?agradaria. De la mateixa manera, quan utilitzeu el treball d'algú sense el vostre permís o sense donar-vos crèdit, esteu desvaloritzant el vostre esforç i treball.

Quins materials puc fer servir a la meva feina?

  1. Recursos de domini públic: Aquests són materials que no estan protegits per drets d'autor o els drets dels quals han expirat. Pots fer-los servir lliurement en els teus projectes.

  2. Llicències Creative Commons. Hi ha autors que permeten l'ús de les seves obres sota certes condicions. Les llicències Creative Commons són un conjunt de llicències que permeten diferents nivells dús. Per exemple, algunes permeten l'ús comercial, mentre que altres no. Sempre és crucial llegir i entendre les condicions abans de fer servir el material.

Consells per evitar problemes

  • Fes la teva investigació: Assegura't que el que estàs utilitzant estigui realment permès.
  • Usa eines de cerca amb llicència: Hi ha cercadors que et permeten cercar recursos que tenen llicències obertes o que estan en domini públic. Per exemple, el cercador de Creative Commons, o imatges de Google (seleccionant Eines > Drets d'ús > Llicències Creative Commons, després d'haver fet la cerca d'una imatge).
  • Quan citis, fes-ho correctament: Assegureu-vos de proporcionar tota la informació necessària perquè altres puguin trobar la font original.
  • Demanar permís: Si trobes un recurs que t'agradaria fer servir, però no és clar si pots fer-ho, pregunta! Sovint, els autors i els creadors estan disposats a permetre l'ús dels seus treballs si se'ls demana i se'ls dona el crèdit adequat.

Guia pràctica sobre com referenciar els recursos amb permís o de domini públic

  • Si és un recurs de text és preferible fer servir les referències APA. Consulta: Referències de recursos de text.

Llicències Creative Commons (les més usades)

A Wikipedia podem trobar el significat de les diferents icones de les llicències

  • Attribution / Atribució (BY), requereix la referència a l'autor original .
  • Share Alike / Compartir Igual (SA), permet obres derivades sota la mateixa llicència o similar (posterior o una altra versió per estar en diferent jurisdicció).
  • Non-Commercial / No Comercial (NC), obliga a que la obra no sea utilizada con fines comerciales.
  • No Derivative Works / No Derivades (ND), no permite modificar la obra de ninguna manera.

El gràfic següent resumeix les llicències Creative Commons i també les de Copyleft i domini públic (aquesta última sense restriccions d'ús).

Llicències Creative Commons

Exemples

Sempre heu de referenciar l'autor de manera que el recurs sigui localitzable per qualsevol. És a dir, com a mínim portarà:

  • Nom o usuari de l'autor (si se'n coneix)
  • Enllaç a la pàgina web del recurs.
  • Tipus de llicència. Per exemple: CC BY, CC BY SA, etc.

Imatge de la Viquipèdia

A Wikipedia és molt senzill, ja que en obrir una imatge hi ha un botó que posa «Més detalls» i allà trobaràs la forma correcta de citar la imatge.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fc/Crepuscular_rays_in_ggp_2.jpg/320px-Crepuscular_rays_in_ggp_2.jpg

Broken Inaglory, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, a través de Wikimedia Commons

Imatge d'una pàgina d'Internet amb llicència CC

Flor
dgbury . Flor ( CC BY )



La meva feina ha de tenir llicència?

És aconsellable que triïs una llicència Creative Commons per a les teves creacions. Pots fer-ho a través del web de Creative Commons , on responent un parell de preguntes podràs obtenir la llicència per afegir a la feina en línia o imprès.

T'adhereixes al coneixement obert? Aquí tens un decàleg que pots fer teu:

Creat amb eXeLearning (Finestra nova)