Omet navegació

Cercadors

Recerca acadèmica avançada

Aquesta secció tracta sobre els buscadors acadèmics més eficients per descobrir literatura científica de qualitat i el discerniment de fonts fiables per aprofundir en el nostre coneixement.

Com distingir fonts fiables durant la recerca

Distingir fonts fiables és una habilitat essencial en la recerca acadèmica. Aquí hi ha algunes recomanacions per ajudar-te a identificar fonts de confiança:

  1. Autenticitat: Comprova si la font és publicada per una institució de recerca, una universitat, una editorial acadèmica o un altre organisme de confiança. Els dominis .edu, .gov o .org sovint suggereixen un nivell més alt d'autenticitat.

  2. Autoritat: Qui és l'autor o els autors de la font? Té un títol acadèmic o una afiliació a una universitat o institut de recerca? Els autors experts en el camp de la recerca solen ser més fiables.

  3. Referències: Les fonts fiables sovint citen altres estudis o fonts de dades. Si una font no té cap referència o cita fonts de dubtosa qualitat, és possible que no sigui fiable.

  4. Revisió per experts: Les revistes acadèmiques solen sotmetre els seus articles a un procés de revisió per experts (peer review) que augmenta la seva fiabilitat. Aquesta informació sol estar disponible en la pàgina web de la revista.

  5. Precisió: La informació proporcionada és precisa? Correspon amb altres fonts fiables? Si detectes errors evidents, la font pot no ser fiable.

  6. Actualitat: Encara que una font pot ser fiable, la informació pot ser obsoleta. Comprova sempre la data de publicació, especialment si estàs recercant en camps que canviïn ràpidament, com la ciència o la tecnologia.

Recorda, aquests criteris no garanteixen la fiabilitat d'una font, però poden ajudar a filtrar fonts menys fiables. Sempre s'ha d'exercir el pensament crític durant el procés de recerca.

Cercadors acadèmics

Cercadors Generals:

  1. Google Scholar: Un dels buscadors acadèmics més utilitzats que ofereix una gran varietat de llibres, articles de revistes, conferències i tesis en diverses disciplines.

  2. Consensus. Aquest buscador té indexats més de 200 milions d'articles científics i utilitza ChatGPT-4 per fer els resums dels articles i respondre les preguntes dels usuaris.
  3. WorldWideScience.org: Un motor de cerca global que permet accedir a la informació científica i tecnològica de més de 100 països i en 10 idiomes.
  4. Directory of Open Access Journals (DOAJ): Un directori en línia que indexa i proporciona accés a revistes acadèmiques d'accés obert de qualitat.

Per a Ciències:

  1. PubMed: Especialment útil per a recerca en medicina i ciències de la vida.

  2. Science.gov: Un portal de recerca patrocinat per agències governamentals dels Estats Units que proporciona accés a una gran varietat de recerques i informació científica.

  3. SciELO: Una biblioteca electrònica que ofereix accés gratuït a articles de revistes científiques de l’àmbit de les ciències socials, humanes, naturals i de la salut.

  4. Redalyc: Una xarxa acadèmica que difon la producció científica de qualitat generada a Amèrica Llatina i el Carib.

Per a Humanitats:

  1. JSTOR: Una biblioteca digital per a les arts i humanitats.

  2. Project MUSE: Ofereix accés a revistes d'humanitats i ciències socials.

  3. Europeana: Proporciona accés a milions de llibres, música, obres d'art i més de les biblioteques i museus d'Europa.

Cercadors amb IA

Aquests cercadors permeten obtenir resultats que la IA selecciona per l'usuari i li dona respostes completes en comptes de tenir només una llista d'adreces. Pot ser útil com sistema d'exploració en començar a investigar qualsevol treball.

  1. SciSpace. Un buscador que respon preguntes d'acord amb els articles científics trobats. Respon en l'idioma en que se'l parla.
  2. Consensus. Aquest buscador té indexats més de 200 milions d'articles científics i utilitza ChatGPT-4 per fer els resums dels articles i respondre les preguntes dels usuaris.
  3. Bing. És el cercador de Microsoft que utilitza ChatGPT 4. Has de fer clic on posa: Xat.
  4. Perplexity. Perplexity AI és una eina de cerca conversacional basada en intel·ligència artificial que genera respostes precises a preguntes en llenguatge natural i que cita les seves fonts.

Altres recursos

Xarxa Social per a investigadors

ResearchGate és una plataforma en línia que connecta científics i investigadors de tot el món. Permet als usuaris accedir a més de 160 milions de pàgines de publicacions i estar al dia amb què està passant en el seu camp. També ofereix la possibilitat de compartir la teva recerca, col·laborar amb els teus companys i obtenir el suport que necessites per avançar en la teva carrera. A més, proporciona estadístiques detallades sobre qui ha estat llegint el teu treball i fa un seguiment de les teves citacions.

ResearchGate és útil per a una àmplia varietat de camps, incloent-hi l'enginyeria, les matemàtiques, la biologia, la ciència de la computació, el canvi climàtic, la medicina, la física, les ciències socials, l'astrofísica i la química.

Recursos Multimèdia

  1. BBC Sound Effects Library: Una col·lecció de més de 16.000 efectes de so de la BBC, disponibles per a ús personal, educatiu i de recerca.

  2. Digital Public Library of America (DPLA): Proporciona accés a milions de fotografies, mapes, notícies i altres materials de biblioteques, arxius i museus d'arreu dels Estats Units.

Recursos d'Educació i Aprenentatge

  1. Khan Academy: Ofereix pràctiques, vídeos i un pla d'estudis personalitzat per ajudar els estudiants a aprendre a la seva pròpia velocitat.

  2. TED-Ed: Ofereix una col·lecció de lliçons educatives en vídeo de curta durada en una àmplia gamma de temes.

Recursos de Dades i Estadístiques

  1. World Bank Open Data: Ofereix accés gratuït a dades globals sobre desenvolupament que pots utilitzar per a la teva recerca.

  2. Google Public Data Explorer: Proporciona accés a grans conjunts de dades de tot el món, incloent-hi una varietat de temes i sectors.

Recursos de Llibres i Literatura

  1. Project Gutenberg: Ofereix més de 60.000 llibres electrònics gratuïts, incloent-hi molts dels grans clàssics de la literatura mundial.

  2. Internet Archive: Una biblioteca digital sense ànim de lucre que ofereix accés gratuït a llibres, pel·lícules, software, així com a pàgines web arxivades.

Creat amb eXeLearning (Finestra nova)